image description
Datum               Vrijeme Koncert
07. AUG 21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević


ViktorViolončelista Niklas Schmidt studirao je u Hamburgu, a kasnije u Kelnu i bio je redovan gost na Menuhin akademiji u Gstaadu. Godine 1980. osnovao je Trio Fontenay zajedno sa violinistom Michaelom Mückeom i pijanistom Wolf Harden-om. Za izdavačke kuće Teldec, EMI i Philips, on i trio su snimili gotovo svu literaturu za ovaj žanr na CD-u; većina snimaka dobila je nacionalne i međunarodne nagrade, uključujući njemačku Rekordnu nagradu 1994. za kompletno snimanje Beethovenova tria i Diapason d'Or.
Trio Fontenay je nastupao u najvažnijim dvoranama svijeta, uključujući Carnegie Hall u New Yorku, Salle Gaveau, Pariz, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Royal Festival Hall, London i Herkulessaal u Münchenu, a nastupao je na međunarodnim festivalima kao što su Festival Salzburg, Festival de Montpellier, muzički festival Schleswig-Holstein ili Festival de Montréal, kao i Kissinger Summer i Schubertiade u Austriji. Od njegovog debija u Americi 1986. godine, ansambl je svake godine pravio jednu do dve velike američke turneje. Posebno priznanje za tri muzičara bilo je imenovanje ansambla Trio en Résidence au Châtelet u Parizu. Krajem 1997. godine Niklas Schmidt napustio je ansambl kao violončelista.
Od tada sve više izvodi solo i različite komorne muzičke formacije. Sa Menahem Pressler-om svirao je Arpeggione Sonata u Washingtonu i Hamburgu u Beethoven Sonatama. Sa članovima kvarteta Alban Berg, Cleveland, Guarneri i Juilliard je svirao gudački kvintet Schubert. U posljednje vrijeme češće je svirao dva koncerta Haydna s orkestrom, a 2013. godine je u Kini nastupao sa Don Kihotom Richarda Straussa. Ostali partneri su Nobuko Imai, Michel Lethiec, Ralf Gothóni, kvartet Auryn i Kvartet likovnih umjetnosti i mnogi drugi. Niklas Schmidt je redovno pozvan na renomirane muzičke festivale kao što su Casals Festival u Prades, muzički festival u Naantali, Finska ili na Mecklenburg-Vorpommern Music Festival. U kolovozu 2012. godine, CD Pjevajući violončelo s Schubertovim Arpeggioneom i Beethovenovim Kompletnim varijacijama za violončelo i klavir izdan je sa svojim klavirskim partnerom Johnom Chenom, a 2014. će biti objavljen sljedeći CD s radovima Richarda Straussa i Sergeja Rahmaninova.
Od 1987. prof. Schmidt predaje komornu muziku i violončelo na Muzičkom univerzitetu u Hamburgu. Takođe je redovno pozvan na kurseve širom sveta, uključujući Pariz, Helsinki, Nicu, Montreal, Njujork, Hong Kong i Šangaj.
Niklas Schmidt je režirao renomiranu hamburšku seriju komorne muzike Fontenay Classics od 1999. (bivši komorni koncerti u Mozartsaalu), u kojima nastupaju vodeći svjetski ansambli i solisti. U okviru ove serije - nakon Schubertiade 2011, Brahmsiade 2013 - 2014, održava se drugi Schubertiade Hamburg. Takođe je direktor Međunarodnog festivala letnje škole Mendelssohn u Hamburgu i Međunarodnog takmičenja komorne muzike Hamburg ICMC. 2010. godine osnovao je vlastitu etiketu pod nazivom Fontenay Classics International FCI, koja je već izdala osam CD-a.
Niklas Schmidt svira na violončelu Rogeri (Brescia) iz 1700. godine.

Viktor Aleksej Molčanov je rođen 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju "Lisenko" u Lavovu 1984. godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Filharmonija Čerkasi - dir. A. Djačenko, Filharmonija Lviv - dir. R. Filipčuk; Filharmonija Dnjepropetrovsk - dir. J.Blinov; Filharmonija mladih Harkiv - dir. J.Janko). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine. Ostvaren je niz programa, snimaka za Državne Radio i Televiziju Ukrajine i koncerata. Duo je dobitnik nagrade "Nova imena". Sarađivao je sa Savezom Kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).

Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se koncert na festivalu "Mokranjčevi dani" 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine i nastup na festivalu "Nimus".

U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od maja mjeseca 2000. godine zapošljen je na Muzičkoj Akademiji Cetinje. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario veliki broj projekata. Dovoljno je spomenuti imena flautista Lj. Jovanovića, Z. Marinković, M. Lipovsek, N. Paklar; trubača T. Kerekesa; hornistu B. Lipovseka; fagotiste K. Sensteveolda, N Jankovića; oboistu G. Porrata; klarinetiste O. Popovica, V. Klenkovskog i S. Molčanovu; trombonistu A. Benčića; violinistkinju K. Akejnikovu; violiste P. Langartnera, H. Kefera, M. Bereznjickog, I. Vukčevića , P. Veličkovića; violončeliste V. Uzura, I. Perazića i E. Vučeković-Veith…

Član je tria "Con Spirito", i klavirskog dua "Aperto"sa Natašom Popović. Nastupao je na festivalima "Mokranjčevi dani", "A Tempo", "KotorArt", "Montenegro music fest", "Barski ljetopis", "Espressivo", "Nei suoni dei luoghi", "Budva Grad Teatar". Više puta snimao je za RTCG, Radio Televiziju Ukrajine. Docent je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija. 1996. i 1997.godine kao solista otvarao je sezone orkestra Niškoj Filharmoniji (dir. A .Novicki i A. Vujić). 2010. godine kao solista otvorio je sezonu orkestra Filharmoniji Čerkasi (dir. A. Djačenko), a 2011. sezonu orkestra "Crnogorski gudači" (dir. G. Krasko).

ViktorMiran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića.
Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA, Rusije I Albanije.
Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Silva Skenderi, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria "TRITONUS".
Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu ˝P. I. Čajkovski˝ u Moskvi za studente violine. Umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala "Esspresivo". U oktobru 2014. godine nagradjen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.

21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević