image description
Datum               Vrijeme Koncert
6. AUG 21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević


RudinAleksandar Rudin jedan je od najsjajnijih umjetnika moderne ruske muzičke scene. Svjetski priznat violončelista, dirigent i pijanista, izvrstan kamerni izvođač, profesor na Moskovskom konzervatorijumu, istraživač ranih notnih zapisa, aranžer - u svim ovim ulogama Aleksandar Rudin je podjednako uspješan. On pripada novoj kategoriji ruskih izvođača - univerzalnim muzičarima.

Diplomirao je na Gnesin-u GMPI ( sada Ruska Muzička akademija Gnesin) 1983. godine u klasi profesora Leva Evgrafova - violončelo i Jurija Ponizovkina - klavir. Dobitnik je nagrada i laureat je prestižnih takmičenja (violončelo) uključujući i Concertino Prague takmičenje (1972); Bach Competition u Lajpcigu (violončelo, prva nagrada, 1976), Gaspar Cassado Competition u Firenci (1979), i šesto i sedmo Tchaikovsky Competition u Moskvi ( prva nagrada 1978, i druga nagrada 1982.). 1989. godine diplomirao je dirigovanje na Moskovskom konzervatorijumu u klasi profesora Dmitrija Kitaenka.

Aleksandar Rudin nastupa širom svijeta i učestvuje na festivalima u Edinburgu, Istanbulu i Ljubljani. Bio je počasni gost na Classic Festival-u u Braunšvejgu, nastupao je kao solista sa najpoznatijim orkestrima kao što su: Royal Philharmonic Orchestra, Danish National Radio Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Wiener Symphoniker, Orchestra of the Bavarian Opera, Munchener Kammerorchester, kao i sa najpoznatijim ruskim orkestrima, uključujući i Pyotr Tchaikovsky Large Symphony Orchestra i Russian National Orchestra. Kao dirigent redovno nastupa u Rusiji, Finskoj, Tursoj, Poljskoj, Norveškoj i Španiji. Povremeno nastupa u kamernim sastavima kao violončelista i pijanista. Njegovi stalni partneri u kamernim nastupima su Jurij Bašmet, Aleksej Lubimov, B. Davidovič, Dmitrij Sitkovetski, Vladimir Spivakov, Natalija Gutman i V. Krainev. Kreativna saradnja povezuje Rudina sa ruskim kompozitorima različitih generacija kao što su Dmitrij Kabalevski, I. Čerepnin, Edison Denisov, V. Silvestrov, Rodion Ščedrin, A. Golovin, Artjomov, Klimov i drugi.

Godine 1988. Aleksandar Rudin postao umjetnički direktor festivala Musical Assemblies. Od 1988. umjetnički je direktor i dirigent Musica Viva Kamernog orkestra, a u isto vrijeme sarađuje sa austrijskim orkestrom Arpeggione.
Od 1989. godine Aleksandar Rudin je professor, a od 2002. redovni profesor na Moskovskom Državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" gdje predaje kamernu muziku. Od 1991. do 1992. godine bio je gostujući profesor na Helsinškoj Sibelijus akademiji. Pored toga drži seminare širom svijeta i sarađuje sa studentskim orkestrima kao dirigent (Student Orchestra of the Moscow Conservatory, Youth Orchestra of Ekaterinburg i drugi). Od 1993. godine je predsjednik dobrotvorne fondacije Musical Assemblies. Bio je član žirija mnogih međunarodnih muzičkih takmičenja, uključujući deseto i jedanaesto Čajkovski takmičenje, Bahovo takmičenje,a bio je predsjednik žirija dvanaestog Čajkovski takmičenja 2002. godine.

Muzička raznovrsnost koja omogućava Aleksandru Rudinu da stvara u različitim muzičkim sferama u kombinaciji sa jedinstvenim umjetničkim integritetom čini da se izdvaja među svojim najznačajnijim savremenicima. "Muzika nije ponavljanje", kaže Aleksandar Rudin, "ne može se dovesti do nivoa čiste zabave". Kombinacija manje poznate i potpuno nepoznate muzike sa novim interpretacijama klasičnih "hitova" je karakteristika njegovog najvećeg broja programa. Shodno njegovoj strasti ka otkrivanju i pronalaženju zaboravljene muzike moskovska publika čula je mnoga zanimljiva djela po prvi put - neka od njih su: Fantasy on Russian Themes za violončelo i orkestar - K. Davidov, koncerti za violončela - A. Kraft, J. B. Triklir, I. Fazijus, R. Folkman, i Prvi concert za violončelo - A. Dvorak. Zajedno sa Musica Viva Kamernim orkestrom predstavio je premijerno moskovskoj publici djela Karla Filipa Emanuela Baha, A. Salierija, I. Plejela, J. Duseka, K. Ditersdorfa, O. Kozlovskog, V. Paškeviča i A. Alibajeva.

Iako je Rudin akademski obrazovan, postao je zainteresovan za autentično izvođenje rane muzike. Vremenom je postigao savršen balans: danas svira koncerte na modernom violončelu i preteči violončela (viola da gamba), izvodi romantičarsku muziku na tradicionalan akademski način, dok djela iz baroka i klasike izvodi "istorijski precizno". Ovaj izvorni trend otvorio je put za saradnju orkestra sa eminentnim umjetnicima, kao što su izvanredni britanski dirigenti Kristofer Hogvud i Rodžer Norington. Značajan dio Rudinovog repertoara uključuje djela savremenih kompozitora (A. Golovin, V. Silvestrov, V. Artemov).

Aleksandar Rudin snimio je tridesetak diskova. Najznačajniji među njima su: Six Cello Suites - J. S. Bach ("Naxos"), Koncerti za violončelo - J. B. Triklir i N. Miaskovski kao i Grieg - album. Drugi predstavlja Rudina ne samo kao violončelistu i dirigenta, nego i kao majstora orkestarskog aranžmana. Na nedavno objavljenim diskovima izvedena su djela A. Alibieva i A. Čerepnina, Betovenova treća Simfonija, snimljena uživo, Koncert za violončelo - A. Kraft.

"Lagani ton Maestra Rudina plutao je po muzičkoj površini uzvišenim tokom nikad ne gubeći ni ljepotu zvuka niti njegovu jačinu." - Sttutgarten Zeitung.

ViktorMiran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeci koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića.
Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA, Rusije I Albanije.
Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Silva Skenderi, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria "TRITONUS".
Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu ˝P. I. Čajkovski˝ u Moskvi za studente violine. Umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala "Esspresivo". U oktobru 2014. godine nagradjen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.

ViktorIvan Rudin Ivan Rudin je rođen 5. Juna 1982. godine, u muzičkoj porodici.
Već sa 5 godina upisao je Gnessin, Moskovsku specijalnu muzičku školu, u klasi veoma poznatog profesora T. A. Zelikmana (1987-2000). Sa 10 godina je imao debi sa orkestrom I započeo svoj koncertni život, u nekoliko ruskih gradova, u SAD, Kini, Njemačkoj, Gruziji, Italiji, Austriji, Finskoj, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Tajvanu, Turskoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Belgiji itd. Sa 15 godina Rudin je dobio stipendiju Vladimir Krainev dobrotvorne fondacije za mlade pijaniste.
1998. godine performans Ivana Rudina na Heinrich Neuhaus internacionalnom festival u Moskvi nagrađen je diplomom. 1999. pijanista postaje laureat prvih nagrada na Chamber Ensemble Competition u Moskvi, I Internacionalnom takmičenju u Andori.
U 2000. Godini, Ivan je napustio Gnessin, specijalnu muzičku školu, I priključio se konzervatoriju Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Lev Naumov (2000-2005), I postao laureat treće nagrade na Theodore Leshititsky, prvom internacionalnom tamkičenju pijanista u Tajvanu. Laureat drue nagrade na Internacionalnom takmičenju pijanista Alma-Aty (Kazakstan, 2008). Laureat treće nagrade Maria Callas Grand Prix (Grčka, 2010.)
Nakon završetka u klasi prof. Lev Naumov (avgust 2005) Ivan Rudin se priključio klasi prof. Sergei Dorensky (Oktobar 2005.)
Pijanista ima snimke u Ruskim i zapadnim televizijskim i radio-difuznim kompanijama, i CD-ove, nastupa na glavnim muzičkim festivalima kao što su Prague autumn (Češka), Colmar international musikfest (Francuska), New Braunschweig Classic Festival (Njemačka), Oleg Kagan Musikfest (Njemačka), Festival in Turin (Italija), in Memory of Oleg Kagan (Moskva), International festival of Nikolay Petrov the Musical Kremlin (Moskva), the 300th Anniversary of St. Petersburg itd.
Svirao je sa orkestrima: Radio Symphony Orchestra Berlin, Japan philharmonic Orchestra, Czech Philarmonic Orchestra, Lithuanian State symphony Orchestra, Bolshoi Theatre Symphony Orchestra (dirigent Tugan Sokhiev), State Academec Symphony Orchestra "Evgeny Svetlanov" (dirigent Vladimir Jurowski), Tchaikovsky Symphony Orchestra (dirigent Vladimir Fedoseev), "The New Russia" Symphony Orchestra (dirigent Yuri Bashmet), National Philarmonic of Russia (dirigent Vladimir Spivakov), Moscow Soloists Chamber Orchestra, Ankara President Symphony Orchestra I mnogim drugim.
Svirao je koncerte u najboljim svjetskim halama kao što su Tokyo Suntory Hall, Amsterdam Concertgebouw, Slovak Philharmonic, Halls of the Moscow Conservatory, the Great Hall and the Small Hal of the Moscow International House of Music, Birmingham Symphony hall, Wiener Konzerthauz, Schloss Mirabell, P.I. Tchaikovsky Hall of Moscow Philarmony, Great Hall of the St. Petersburg Philharmonic, Vilnius Congress Concert Hall, Leeds Town Hall i mnogim drugim.
Svirao je sa Yuri Bashmet, Konstantin Khabenskiy, Alexander Lazarev, Justus Frantz, Natalia Gutman, Eduard Brunner, Margaret Price, Vladimir Krainev, Alexander Rudin I mnogim drugim velikim umjetnicima.
Od 2001. godine Ivan Rudin postaje umjetnički direktor godišnjeg Internacionalnog muzičkog festivala "ArsLonga" u Moskvi, na kojem su izvanredni umetnici kao što su Yuri Bashmet, Eliso Wirsaladze i drugi.
2012-2016 Rudin je predavao i učio sa prof. Evgeni Koroliov u Hamburger Hochschule fur Musik und Theater.
Godine 2017. imenovan je za muzičkog direktora za "Moskovski državni simfonijski orkestar".
Od 2018. studira dirigovanje u St. Petersburgskom konzervatorijumu u klasi prof. Vladimir Altschuler.

"... u tumačenju Rudina je fasciniralo sve - tehnička oprema, položaj ruku na klavijaturi, nevjerovatno delikatne nijanse zvuka. Svaki potez pijaniste nastao je zbog onoga što se dešava u muzici: U ovoj igri nije postojalo nikakvo poziranje ili nepotrebna predstava. Disciplina, samopouzdanje, odličan osjećaj muzike, sposobnost brze transformacije, bogate slike i rezonovanje čitavog koncepta ovih izazovnih radova - to je ono što odlikuje stil ovog večerašnje soliste ".
Belcanto, Moskva, 2013


"... Ivan Rudin bio je brzoprst u šaljivom i duhovitom finalu"
Birmingham Post, 2011


"... Ivan Rudin je veoma nadaren muzičar koji je razbio tehničke zahteve djela"
Leeds međunarodna koncertna sezona, 2011

21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević