image description
Datum               Vrijeme Koncert
23. JUL 21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević


Tra noiClazz kvintet je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi djelo "Picnic suite", savremenog francuskog kompozitora Claude-a Bolling-a. Obzirom na nov i nesvakidašnji tretman klasične gitare u ovom ansamblu, premijerno izvođenje Piknik svite je, sa velikim uspjehom, upriličeno na otvaranju jubilarnog, desetog, izdanja najstarijeg crnogorskog festivala klasične gitare, Bar Guitar Fest-a, u januaru 2012. Kvintet, koji čine Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), se zatim, sa zadovoljstvom predstavio i podgoričkoj publici i to u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month) , nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala ( u Pljevljima - u okviru proslave Svjetskog dana džeza, Bijelom Polju - White Field Jazz Fest, i Petrovcu - Petrovac jazz fest).
Inspirisani dotadašnjim uspjehom, 2014. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova. Ovaj projekat je bio podržan od strane crnogorskog Ministarstva kulture, kao što je i njihova prošlogodišnja, regionalna turneja "Koncerti bez granica", u okviru koje su nastupili u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu.
Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju što kao solisti na svojim instrumentima, što u raznim kamernim klasičnim i jazz sastavima, promovišući klasičnu i jazz muziku. Claude Bolling, čiju muziku promovišu, u svojim djelima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući jazz dionice u klasičnu fakturu kompozicije. Naziv kvinteta Clazz se logično nameće iz ovakve simbioze.

Bojana Brajović (gitara) je počela da uči gitaru u barskoj muzičkoj školi kod prof. Ranka Domazetovića. Završila je Srednju muzičku školu "Vasa Pavić" u Podgorici, u klasi prof. Srdjana Bulatovića i gimnaziju "Niko Rolović" u Baru. Diplomirala je sa najvišom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vere Ogrizović, kao prvi diplomirani crnogorski gitarista.
Tokom školovanja, osvojila je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i dvije II nagrade na medjunarodnim takmičenjima u Sloveniji i na I Guitar Art Summer Festu u Herceg Novom, 2006. godine.
Usavršavala se na master-klasovima i seminarima kod renomiranih svjetskih gitarista kao što su: R. Andia, R. Dyens, E. Karamazov, T. Hoppstock, P. Steidl, S. Prieto, A. Mouzourakis i drugi.
Nastupala je u okviru festivala Barski ljetopis, Budva Grad teatar, Montenegro Music Festival, Bar Guitar Fest, Guitar Open Festival u Subotici, Guitar festival Kras u Sloveniji, Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom, Cantiere Della Musica u Italiji i imala solističke koncerte u Baru, Podgorici, Petrovcu, Nikšiću i značajnijim salama u Crnoj Gori ( CNP, KIC Budo Tomović, Zetski dom). Saradjivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i muzicirala u kamernim ansamblima sa flautom, u duu, triju i kvartetu gitara.
Od 2011. godine nastupa sa flautistom Borisom Nikčevićem. Imali su veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, a od 2012. su i članovi Clazz quintet-a, ansambla koji su okupili da izvodi muziku Claude-a Bolling-a.
Od 2005. godine, Bojana predaje gitaru u muzičkoj školi "Vasa Pavić" u Podgorici. U septembru 2006. je izabrana za predsjednika Udruženja gitarskih izvodjača i pedagoga Crne Gore, "Argus", koje je organizovalo najstariji crnogorski festival gitare, Bar Guitar Fest.


Boris Nikčević (flauta) , je rođen 1971.god. u Francuskoj.
Muzičko obrazovanje je započeo u privatnoj muzičkoj školi u Fontenay-le-Fleury (Francuska), u klasi prof. Kristin Godri (Christine Gaudry).
Došavši u Podgoricu 1986. god., završava muzičku školu Vasa Pavić, u klasi flautiste prof. Mila Asića, a zatim, 1989. god, upisuje i muzičku akademiju, gdje nastavlja svoju profesionalnu nadgradnju kao student renomiranog flautiste, prof. Miodraga Azanjca.
Nakon Podgorice, Boris Nikčević se usavršavao na Konzervatorijumu u Versaju (CNR de Versailles), u klasi prof. Žan Mišel Varaša (Jean-Michel Varache), gdje je nakon četiri godine, stekao sertifikat višeg stepena.
Tokom svog boravka u Francuskoj redovno je nastupao na koncertima kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar.
Takođe, predano se bavio pedagoškim radom u Konzervatorijum "Rachmaninov" u Parizu, "Claude Debussy" u Corbeil-Essonnes-u i muzičkim školama u Guyancourt-u i Plaisirs-u.
Učestvovao je na brojnim takmičenjima u Francuskoj i Crnoj Gori, i osvojio veliki broj nagrada.
Značajno iskustvo koje je sticao na raznovrsnim seminarima, gdje je sarađivao sa eminentnim svjetskim flautistima (kao što su A.Marion, B.Kuiyken, V. Lucas, G. Mareginni, S. Francois i dr...), već skoro dvije decenije prenosi mladim muzičarima kroz pedagošku aktivnost u muzičkoj školi Vasa Pavić. Njegovi učenici su danas studenti prestižnih konzervatorijuma u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.
Autor je obrazovnog plana i programa za flautu za srednju muzičku školu (usvojen 2009.godine).
Od 1995. god. radi kao profesor kamerne muzike i flaute, i šef je duvačkog odsjeka škole.
Uporedo sa pedagoškim radom kontinuirano je aktivan kao izvođač i to u raznovrsnim kamernim ansamblima.
Snimio je prvi Cd za flautu i gitaru u Crnoj Gori (Cafe) sa gitaristom Srđanom Bulatovićem .
Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. god, i osnivač i flautista džez sastava Clazz Quintet koji njeguje i izvodi žanrovski raznovrsnu muziku XX vijeka.
Milanka Nikčević, pijanistkinja, rodjena je 1982 u Nikšiću. Sa osam godina počela je da svira klavir u klasi prof. Koviljke Otašević u muzičkoj školi " Vasa Pavić ". Srednju školu je zavrsila u klasi prof. Dijane Damjanović.
Započela je studije na Cetinju u klasi profesora Borisa Kraljevića. Diplomirala je 2007 god.u klasi profesora Vladimira Ogarkova. Uspješno je učestvovala na republičkim i saveznim takmičenjima.
Nastupala je i na međunarodnim takmičenjima u Italiji , Rumuniji , Francuskoj i osvojila brojne nagrade.
Nastupala je sa eminentnim flautistima kao sto su Vincent Lucas i Giovanni Marregini. Član je Clazz kvinteta. Predaje klavir u muzičkoj školi " Vasa Pavić " u Podgorici .
Slaven Turusković je svoje muzičko obrazovanje započeo u školi za muzičke talente " Andre Navara " u Podgorici. Završio je srednju muzičku školu "Vasa Pavić", u klasi prof. Veljka Belevića .
Još kao srednjoškolac, osvajao je brojne nagrade na republičkim takmičenjima, bio učesnik ljetnje medjunarodne škole kontrabasa u Subotici medju poznatim imenima kao sto su Miroslav Gajdoš, Kubina Peter i dr. Zatim je pohađao seminar "Stiftung kloster Michaelstein " 2008 god., gdje je pohadjao časove kod F. Rabbath-a i R. Ibragimov-a . Završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Pavela Aksamita.
Kao član kvarteta kontrabasa " Bassonegro" nastupao je na koncertima širom Crne Gore , Novom Sadu i Beogradu. Radio je u muzičkoj školi "Andre Navara" kao profesor kontrabasa.
Bio je član simfonijskog orkestra RTCG, a odmah po osnivanju Muzičkog Centra Crne Gore postao je stalni član kontrabas sekcije Crnogorskog Simfonijskog Orkestra, i kontrabasista je Clazz kvinteta.
Predrag Lazović je završio nižu muzičku školu, odsjek harmonike. Diplomirani je ekonomista. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka je kao bubnjar čuvenog sastava Albatrosi nastupao širom bivše Jugoslavije i zapadne Evrope. Pored bubnjeva, svira gitaru i bas gitaru. Vodi firmu Euro - unit u Podgorici, koja je glavni zastupnik muzičkih instrumenata Yamaha u Crnoj Gori i regionu.

Claude Bolling (1930)

 • PICNIC SUITE
  Rococo
  Madrigal
  Gaylancholic
  Fantasque
  Canon
  Tendre
  Badine


 • 21:00 Svečana sala "Ivan Crnojević